понеділок, 28 березня 2022 р.

Гвадалахара-Всесвітня столиця книги 2022 року


 Генеральним директором ЮНЕСКО Одрі Азулі за рекомендацією Консультативного комітету Всесвітньої столиці книг місто  (Мексика) було обрано Світовою столицею книги на 2022 рік. 


 Місто буде використовувати культурні цінності, такі як бібліотеки,  книжкові магазини, незалежні видавництва, а також всесвітньо відому міжнародну книжкову виставку,  щоб поліпшити політику запобігання насильству.

   Програма Гвадалахари зосереджена на трьох стратегічних напрямках: повернення громадського простору за допомогою читацької діяльності в парках та інших доступних місцях; соціальні зв'язки та згуртованість, особливо з дитячою читацькою аудиторією;  зміцнення ідентичності сусідства за допомогою зв’язків між поколіннями, розповідей та вуличної поезії. 


   Програма книжкової столиці світу включатиме літературні заходи у співпраці з латиноамериканськими письменниками, художній проєкт на Вавилонській вежі, події, що пов’язують театр і музику з літературою, а також використання місцевого радіо для читання віршів. 

Що нам відомо про місто Гвадалахара?

Гвадалахара (ісп. Guadalajara waðalaˈxaɾa] д·і)  місто у Мексиці, на північному заході Мексиканського нагір'я, на висоті 1500 м; адміністративний центр штату Халіско.
Друге за населенням місто країни (приблизно 4400 тисяч у 2010, 1352 тисяч у 1969, 378 тисяч у 1950). Гвадалахара досить консервативне місто, з сильними католицькими традиціями. Гвадалахара — батьківщина народної музики «маріачі», яка відома далеко за межами Мексики.

 У середині XVI століття на землях теперішнього міста колоністи із Нової Іспанії заснували поселення. Місто назване на честь іспанської Гвадалахари, назва якої походить від арабського Вад-аль-Хіджара, що означає «Річка, що тече між скель». Місто дуже швидко розширювалося. Вже за 20 років сюди переїхали всі органи влади однієї з провінцій віце-королівства Нова Іспанія — Нуева-Галісії. Тут з'явилися монастирі релігійних орденів домініканців та августинців, а потім відкрився університет. У ХІХ столітті в Гвадалахарі проходили повстання, заколоти. Місто переходило у владу іспанців, мексиканців, французів. 1866 року тут встановилася влада мексиканців.
   Кінець ХІХ століття приніс місту економічний розвиток. Цьому сприяло будівництво залізниць до США та морським узбережжям. У другій половині XX століття населення Гвадалахари значно збільшилося завдяки великій притоці сільських жителів.

   Віддалене від морського узбережжя місто Гвадалахара славиться своєю історією та культурою. В історичному центрі міста і в Сапопані, що розташований неподалік, можна побачити безліч визначних пам'яток. Тут Ви знайдете музеї, парки та церкви, а також бої бугаїв, родео та футбольні змагання. Поблизу розташоване місто Текіла, де виготовляють однойменний напій, а також Тлакепаке та Тонала, де майстри створюють самобутні ремісничі вироби. У Гвадалахарі можна побачити і почути артистів, що виконують музику маріачі, що зародилася в цих краях.

   Музеї Гвадалахари є продовженням культурної інфраструктури міста, будівлі багатьох з них мають важливе архітектурне та історичне значення. У колекціях музеїв представлені практично всі жанри: картини і скульптури, ремесла, пластика, фотографія і твори мистецтва різних країн.

Бібліотеки

  У Гвадалахарі та передмістях, які її оточують, є широкий спектр державних, приватних та електронних бібліотек для пошуку і отримання інформації. Найбільш відомі з них — Іберо-американська бібліотека Октавіо Паса Університету Гвадалахари і Публічна бібліотека штату Халіско, розташована в передмісті Сапопан.


Бібліотека Октавіо Паса (Library Octavio Paz)





  Бібліотека Октавіо Пас на Університетській площі

 



  Гвадалахара – двадцять друге місто, яке отримало цей титул з 2001 року, після Тбілісі (2021 рік) та Куала-Лумпура (2020 рік).
Міста, які досі мали цей титул: Мадрид (2001 р.), Олександрія (2002 р.), Нью-Делі (2003 р.), Антверпен (2004 р.), Монреаль (2005 р.), Турін (2006) р.), Богота (2007 р.), Амстердам (2008 р.), Бейрут (2009 р.), Любляна (2010 р.), Буенос-Айрес (2011 р.), Єреван (2012 р.), Бангкок ( 2013 р.), Порт-Харкорт (2014 р.), Інчхон (2015 р.), Вроцлав (2016 р.), Конакрі (2017 р.), Афіни (2018 р.) та Шарджа (2019 р.).
Міжнародний книжковий ярмарок Гвадалахари (FIL Guadalajara) є другим за величиною у світі після Франкфуртського ярмарку.
   Згідно з даними, представленими організацією, у 2019 році він залучив понад 828 000 відвідувачів, 800 авторів, 20 000 книжкових професіоналів та 2400 редакцій із 48 країн

Інтернетресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар