пʼятниця, 14 травня 2021 р.

Митець великого таланту

 


Василь Стефаник був плоть від плоті, кість від кості трудового народу. Він горів його болем, страждав його стражданнями… Ми вшановуємо пам’ять Василя Стефаника як прекрасного письменника і громадянина, кришталево чесну людину.

(Максим Рильський)



14 травня в Україні відзначали 150-річний ювілей Василя Стефаника. В нашій бібліотеці до цього дня відбулася виставка-спогад «Митець великого таланту», на якій були представлені твори В. Стефаника.

   Імя Василя Стефаника вимовляється з особливою любов’ю. Він увійшов в історію не лише української, а й світової літератури як автор правдивих соціально-психологічних новел з життя галицького селянства під владою Австро-Угорської монархії, а згодом шляхетської Польщі.
  Андрій Головко говорив, що не буде ніяким перебільшенням сказати, що з усієї плеяди галицьких та й наддніпрянських письменників початку XX століття саме Василь Стефаник міг би з особливою підставою і правом поставити епіграфом до всього творчого доробку оті прекрасні Шевченкові слова, які він сказав колись про себе:

«Возвеличу
Малих отих рабів німих
І на сторожі коло них
Поставлю слово»

Уся творчість Василя Стефаника і є оте мужнє слово на захист і во славу свого народу.

Джерело:
Інтернетресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар