понеділок, 22 лютого 2021 р.

День рідної мови

   21лютого відзначається Міжнародний день рідної мови - свято, засноване ЮНЕСКО в 1999 році. Головна мета цього дня - підтримати самобутність та важливість кожної мови та її важливість для народу. Недарма кажуть, що після відмови від рідної мови нація вмирає, адже мова містить історію та культуру держави. Мовне питання досі є дуже актуальним в Україні та викликає безліч суперечок.

 26 жовтня 1999 на Генеральної конференції ЮНЕСКО було оголошено про підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності.

    Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської, мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. 


  До Міжнародного Дня рідної мови бібліотекар Коблівської ЦБ Свирикова Н.В.  для учнів молодших класів провела  мовознавчий турнір «Гра словами, гра в слова», на якому в ігровій формі перевірялись знання дітей з рідної мови. 



   Діти активно брали участь у  конкурсах: "Закінчи віршик", "Знайди зайве слово", "Відгадай загадку". За кожну правильну відповідь дітям давався листочок з дерева знань.

Захід учням сподобався. 




Джерело:
unian.ua
ukrinform.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар