середа, 21 березня 2018 р.

Всесвітній день поезії

Поезія – це завжди неповторність,
Якийсь безсмертний дотик до душі…

                           Ліна Костенко




21 березня – день весняного рівнодення у північній півкулі – був обраний як символ оновлення природи і творчого характеру людського духу.
  Всесвітній день поезії був заснований на 30-й сесії генеральної асамблеї ЮНЕСКО, що відбулася у Парижі в 1999 році. Уперше свято відзначалося 2000-го року в Парижі, тож сьогодні у цього дня «ювілей» – 18-річчя! Згідно з рішенням ЮНЕСКО, основною метою святкування є заохочення мовного розмаїття та підтримка мов, які зникають, за допомогою поезії.
     Генеральний директор ЮНЕСКО Коїтіро Мацуура, звертаючись у березні 2003 року до міжнародної громадськості з нагоди Всесвітнього дня поезії, зазначив:
«Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів. Будучи відображенням і дзеркалом суспільства, поезія — головний засіб самостверждення і дієвий важіль творчості, прогресу та всезагального розвитку.
Отже, поезія допомогає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами…»
    Всесвітній день поезії відзначається і в Україні. Він уперше з'явився 2004 року.
Щороку цього дня креативні люди збираються разом, щоб поділитися власними поезіями та висловити свої почуття і емоції.
Ось і  ми разом з шкільним бібліотекарем Анастасією Валентинівною Марковою провели поетичний дебют «Мій перший вірш». Учасники  заходу мали можливість продекламувати свої перші творіння . Юні поети, а це: Рахубенко Оля,  Асадова Марина,  Фокіна Поліна, Бенні Серафим, Осадча  Таня, Ягольник  Альона пишуть  про  рідну землю, Україну, любов до батьків, братів наших менших, природу, розкривають серйозні проблеми сучасності.



Сьогодні ми відкрили віконце у світ дитячої поезії. Так, це були їхні перші спроби, але написані від душі. Усі виступи були чудовими, кожний по-своєму.
Можливо колись, ці дітки  стануть відомими та популярними, про них теж напишуть вірші, як писали завжди про визначних поетів світу.
Потім серед глядачів провели конкурс на кращого декламатора.

А у бібліотеці відбулась виставка літератури.
Історія виникнення та розвитку поезії
Яке ім'я автора першого в світі вірша? Навряд чи хтось зможе дати вичерпну відповідь на це питання. Стародавні кельти, чия культура пронизана містикою, вважали, що поезія - продукт ірреальності. На підтвердження своїх слів предки сучасних скандинавів розповідали легенду про двох конфронтуючих один одному чарівних народи - ванів і асів. Коли непримиренні вороги втомилися від нескінченних воєн, вони уклали перемир'я, скріпивши його створенням мудрого карлика Квасира з власної слини. Однак феноменальна обізнаність рукотворного істоти у всіх сферах знань не сподобалася двом жителям - Галару і Фьялару. Хитруни вирішили вбити мудреця, що не забули здійснити. Кров мертвого всезнайки негідники помістили в котел, додали туди мед. Отримана суміш була названа «мед поезії», і кожен, хто куштував чудовий напій, знаходив талант віршотворця...
Ну, а що кажуть вчені?
      Фахівці в галузі історичної науки приписують перший поетичний твір жриці Ен-хеду-ан, дочки правителя шумерів. Вона писала про місячного бога Нанна та його дочку, богиню вранішньої зорі Інанну. Це був гімн на честь богів.
Про життя поетеси відомо лиш те, що вона була дочкою аркадського царя Саргона, що завоював Ур (територія сучасного Ірану).
     Пройдуть роки, і світ відкриє для себе імена незрівнянного Вільяма Шекспіра, талановитого Вольтера, славетного Тараса Шевченка, генія пера Олександра Пушкіна, які писатимуть на вічні теми: кохання та зради, щастя і горя, дружби та ненависті, миру та війни, свободи та неволі.
Що таке поезія? Це - свято:
Грає в тобі музикою слів,
Молодечо, радісно, крилато
Викресає іскру з почуттів

Джерело:
uk.wikipedia.org
pustunchik.ua
natakun75.blogspot.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар