четвер, 1 березня 2018 р.

З весною!

      

     Весна – це початок життя. Уся природа пробуджується, повертаються з вирію птахи.
      Першим днем весни вважають перше березня, але чомусь цей день найчастіше буває  з морозом та снігом.



 Не хоче зима залишати наші простори!  І які доречні слова Ф.І. Тютчева про початок весни:
Зима недаром злится,
Прошла ее пора —
Весна в окно стучится
И гонит со двора.
И все засуетилось,
Все нудит Зиму вон —
И жаворонки в небе
Уж подняли трезвон.
Зима еще хлопочет
И на Весну ворчит.

Та ей в глаза хохочет
И пуще лишь шумит...
Взбесилась ведьма злая
И, снегу захватя,
Пустила, убегая,
В прекрасное дитя...
Весне и горя мало:
Умылася в снегу
И лишь румяней стала
Наперекор врагу.

      Буває, увесь березень відлиги змінюються морозами: так змагається зима з весною. Та ця боротьба навряд чи має сенс, бо ж весна все одно переможе.
    1 березня - сонячний або похмурий, сніжний або дощовий, будній чи вихідний день - це не так важливо, як те, що це перший весняний день, який дарує людям надію на сонце і тепло, на радість і веселощі, на те, що тепер світ засяє яскравими фарбами, яких так не вистачало в зимові місяці.
    Завдяки старовинній  легенді, в цей день в різних країнах відзначається свято Весни. Ця красива легенда розповідає про сміливого і відважного юнака, який ціною свого життя, врятував з лап злого Змія прекрасну дівчину Сонце. Юнак, гублячи краплі крові, помер, а Сонце, опромінивши все навколо своїм світлом, повернуло землі тепло, квіти і радість. 
    Розповідають, що на місці червоних крапель крові виросли перші за довгий час квіти з білими пелюстками, засіяними червоними цятками ...
    Звичайно, в цей день ще не так тепло гріє сонце, і зима не повністю поступилася своїми  правами, але весела дзвінка пісня крапель і спів птахів нагадує нам про пробудження природи від зимової сплячки, і в душі зароджується радість і надія.


 До речі, дата першого березня не завжди асоціювалася з весною. Справа в тому, що за юліанським календарем, на Русі аж до XV століття, 1 березня наступав Новий рік ...





А нашим читачам не страшна ніяка погода. І в сніг, і в дощ, і в спеку вони відвідують бібліотеку, бо бібліотека – аптека для душі.


З весною Вас, шановні користувачі.

Немає коментарів:

Дописати коментар