четвер, 30 березня 2017 р.

М. Конакрі - Всесвітня Книжкова столиця

На думку великих і успішних людей, у нормальної людини може бути розвинена фантазія лише в тому випадку, коли він постійно читає книги. При цьому саме за допомогою книг ми можемо вчитися, розвиватися і удосконалюватися протягом всього свого життя.Тож недарма виникла традиція відзначати День книги ще у 1923 році в Каталонії, культурно-історичному регіоні Іспанії.


Ідею іспанському уряду «підкинули» книгопродавці, влаштувавши масштабний ярмарок на честь геніальних Мігеля Сервантеса, Уїльяма Шекспіра і Інки Гарсиласо де ла Веги. Королю Іспанії Альфонсу XIII так сподобалася ця задумка, що він підписав указ про святкування Дня національної книги. Після дискусії вирішили, що оптимальною датою святкування буде 23 квітня, оскільки саме цього дня помер видатний іспанський письменник Мігель де Сервантес. День книги став усесвітнім 15 листопада 1995 року, коли 28 сесія ЮНЕСКО схвалила це рішення. Вперше на світовому рівні подію відзначили в 1996 році. ЮНЕСКО проявила увагу до авторського права раніше, ніж до книги. У 1952 році під час Женевської конференції організація прийняла Усесвітню конвенцію про авторське право і узаконила знак авторського права.
Головне місто Республіки Гвінея в 2017 році перетвориться на центр паломництва книголюбів. ЮНЕСКО оголосило місто Конакрі Всесвітньою столицею книги. Експерти ЮНЕСКО на своєму черговому засіданні оцінили великий внесок Гвінеї в пропаганду літератури і боротьбу з безграмотністю населення. Книжковий рік в Конакрі почнеться 23 квітня 2017, у день, коли світова громадськість відзначає Всесвітній день книги та авторського права. Протягом усіх 12 місяців в країні будуть проходити заходи, в яких візьмуть участь відомі автори книг, видавці, представники торговельних мереж. 

  Мета подібного просвітницького марафону – віддати літературі, читанню належну увагу та посприяти поширенню цього захоплюючого методу підвищити свій інтелектуальний потенціал по всій планеті.
   З метою ознайомлення з Всесвітньою книжковою столицею та роллю книги в житті людини для користувачів  ми провели інформ - хвилину «М. Конакрі (Гвінея) -Всесвітня Книжкова столиця».



Діти з цікавістю слухали розповідь бібліотекаря та активно відповідали на питання вікторини.
Конакрі – вже 17-а столиця книги. А найпершою був Мадрид. У 2001 році міжнародні організації, що об’єднують у своїй структурі відразу кілька головних книжкових секторів, а це зокрема асоціація видавців, Міжнародна федерація книгопродавців тощо, вирішили щорічно вибирати місто, яке стане впродовж цілого року уособленням книжкового царства, де будь-який друкований том буде на кшталт  Святого письма.
 Конакрі, столиця Республіки Гвінея, був об'явлений Всесвітньою року. Відбірковий комітет зупинив свій вибір на Конакрі «у зв'язку з високою якістю та великим різноманіттям, якими відзначається його програма, зокрема, особою роллю, що відведена залученню місцевих громад», а також «за його добре структурований бюджет та чіткі цілі розвитку з підвищеною увагою щодо молоді та писемності».
У своєму вітальному виступі, зверненому до жителів Конакрі, Генеральний директор ЮНЕСКО Ірина Бокова заявила: «Книги, навчання та читання є основними аспектами людського життя. Великий внесок Республіки Гвінея у популяризацію книг та підвищення писемності свідчить про чітке бачення культури та освіти як рушіїв розвитку та відновлення. ЮНЕСКО сповнена рішучості підтримати ці зусилля».
  Бібліотека у м.Конакрі має фонд більше ніж 40 тис. томів, а архів – більше 3 тис. справ.

Джерело:
lideshare.net
rozumnadytyna.com.ua
ru.unesco.org/
Пиши-Читай

Немає коментарів:

Дописати коментар