понеділок, 12 січня 2015 р.




Зі Старим Новим Роком!

Стари́й Нови́й рік — Новий рік за юліанським календарем («старим стилем»). В XX і XXI припадає на північ між 13 і 14 січня за  григоріанським календарем («новим стилем»). Колись цей день припадав на 1 січня і називався Васильївим денем, а напередодні його - 31 грудня став пізніше 13 січнем - Васильївим вечором.
 
Після переходу на новий стиль Старий Новий рік продовжують традиційно неофіційно відзначати в Росії, Україні і Білорусії  та ще в деяких країнах.
  За християнським календарем — це також день преподобної Меланії   (Меланки, Маланки, Миланки). Меланка-Вода приходить на щедрий вечір разом із Василем-Місяцем сповістити господарів про наступні торжества та справити гостини, які в народі так і називають — гостини Меланки.

Вечір напередодні Старого Нового року є традиційно одним з улюблених свят українців.   За старовинною традицією, в новорічну ніч відзначався "багатий" Васильїв вечір. У цей день прийнято було щедро накривати  святковий стіл. Особливо цінувалися страви зі свинини, тому що святий Василь Великий вважався покровителем свинарів.
  Найважливішою традицією Старого Нового року є посівання. Посівати починають ще з самого ранку до сходу сонця, переважно хлопчики або чоловіки. Є прикмета, що першим в дім цього дня повинен зайти чоловік. Якщо прийде жінка, стара  людина чи каліка,  то це погана прикмета.
               

Ми запрошуємо членів Університету ІІІ віку на посиденьки на Старий Новий рік, а всіх наших читачів вітаємо зі святом.

 


Немає коментарів:

Дописати коментар