вівторок, 28 травня 2024 р.

День пам’яті українського письменника Івана Франка.

 

 

 Іван Франко — це розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і передчуття щастя України. України і людськості. …Франко живе в народній пам’яті як великий Каменяр… (М. Рильський).



Сьогодні день пам’яті українського письменника  Івана Франка.

 О четвертій годині пополудні 28 травня 1916 року перестало битися серце генія української нації, поета, прозаїка, драматурга, критика, публіциста, ученого, філософа і громадського діяча – Івана Франка.

   До дня пам’яті Івана Франка  в бібліотеці організовано книжкову виставку «Франкове слово сяє у віках», на якій представлено твори письменника.

  Франко залишив по собі колосальну художню і наукову спадщину, яка становить близько 50 тисяч творів. За сорок років творчої діяльності Франко видав одинадцять поетичних збірок, понад сто оповідань, дев’ять повістей, понад десять драматичних творів. 


 Він є автором численних перекладів творів світової літератури (з французької, німецької, англійської, російської, польської, чеської, сербської, хорватської, старогрецької, латинської, арабської, давньоєврейської, ассіро-вавилонської, індійської та інших мов).Останні роки Каменяра, як називали Франка після появи програмної поезії «Каменярі», були затьмарені важкою фізичною хворобою, розладами психіки. За спогадом сучасника, він нагадував «орла з поламаними крилами», і було нестерпно боляче дивитися на ті людські муки.

   Минають дні, роки, десятиліття, але ніколи не погасне в серцях українців глибока шана до великого сина українського народу. 



Немає коментарів:

Дописати коментар