субота, 15 лютого 2020 р.

Заплакало небо дощами…


Заплакало небо дощами…
Біль і туга зійшлися клином.
Свистіли кулі над Афганістаном,
Прощалася мати із сином.
                            Є. Сохацька

15 лютого,  у день свята Стрітення Господнього, відзначають скорботний День пам’яті воїнів - афганців, річницю виведення радянських військ з Афганістану. Вже стало традицією разом з цією подією вшановувати всіх учасників бойових дій на території інших держав.

   1989 року для багатьох став днем, коли скінчився рахунок втратам наших

солдатів, службовців. Важкий, сумний підсумок. Багато матерів і батьків не дочекалися своїх синів, котрі не сказали -- «Мамо, я живий...». 
   Афганська війна належить до тих подій 20-го століття, які ще не знайшли свого повного та об’єктивного висвітлення та аналізу. Вона залишається «білою плямою»  новітньої історії.

    В бібліотеці оформлено книжкову виставку – спомин «Війна в Афгані – незагоєна рана і застереження на майбутнє», присвячену 31-й річниці виведення військ з Афганістану.  До уваги користувачів було  представлено літературу,  у матеріалах якої висвітлюються вищезгадані події, проблеми фізичної та моральної реабілітації воїнів, а також поеми та вірші, присвячені   Афганській війні. Це розповіді про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.

    Мета виставки, щоб люди зрозуміли, що найстрашніше і найбезглуздіше у світі – це війна. Ми повинні пам’ятати тих, хто її пережив, тих, хто не дожив, не доспівав, не докохав.
      За довгих 10 років цієї війни на цвинтарях з’явилося багато свіжих могил з

фотографіями юних облич. Останки загиблих воїнів привозили в оцинкованих гробах. І не було у батьків упевненості в тому, ховають вони свого сина чи когось іншого… І ще довго ятритимуть душу запитання без відповіді. Навіть на могильних плитах довго забороняли писати справжню причину загибелі. Не забудеться це горе, не відболить ще кілька поколінь.


      Від усього серця бажаємо Вам і Вашим родинам здоров’я, родинного затишку та благополуччя, впевненості в завтрашньому дні, щастя, миру і добра.

Джерело: 
Інтернетресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар