пʼятниця, 14 лютого 2020 р.

Любов людська велику силу має...


Любов підносить серце над землею
І робить дивовижні чудеса.
Стає людина зовсім інша з нею,
Тоді в її душі живе краса.
Тоді в душі троянда розцвітає,
Співає у душі тоді весна!
Любов людська велику силу має,
 Зцілити може й оживить вона.


    І знову лютий. Але про який холод йдеться, коли обличчя усміхнене, комірці прикрашають сердечка-символи, а в поштовій скриньці ви знаходите довгоочікуване й таке коротке зізнання в коханні.
  Так, ми сьогодні відмічаємо День Святого Валентина. Цікава історія цього свята.
      У Європі День святого Валентина почали святкувати з XIII століття. Витоки цього свята сягають давніх часів. Валентин був християнсь­ким єпископом. Він народився у III столітті нашої ери в місті Терні Римської імперії.
    Всупереч наказу римського імператора Юлія Клавдія II, який не доз­воляв солдатам імперських легіонів одружуватися, Валентин таємно вінчав легіо­нерів, за що і був ув'язнений. 
      


  
Коли він сидів у в'язниці, то закохався у сліпу доньку свого ката і вилікував її, що все було навпаки: наглядач попросив Валентина виліку­вати свою доньку, а та закохалася в священика. Перед стратою він залишив їй записку на прощання і підписався: "Твій Валентин" (звідси і "валентинки" на День закоханих). Дата страти святого Валентина - 14 лютого - співпала з римським святкуванням на честь Юнони - богині кохання.


     Цей день у Римі вважався початком весни. Вже дещо пізніше Вален­тин був канонізований і зарахований до лику святих. З тих пір всі закохані вважа­ють його своїм захисником.
  Сьогодні День святого Валентина вийшов далеко за рамки суто католицького свята і став найулюбленішим святом у багатьох народів.

 Як святкують в різних країнах світу
      Багато років тому в Англії у цей день дітей наряджали в одяг дорос­лих. Вони ходили від хати до хати і співали пісні про святого Валентина.
     В Уельсі з дерева вирізали дерев'яні ложки й дарували їх своїм коханим 14 лютого. Ці ложки оздоблювали сердечками, ключиками, що означа­ло: "Ти знайшов шлях до мого серця"
     На Сицилії існує таке повір'я: якщо молода дівчина стоятиме біля вікна півгодини перед сходом сонця напередодні Дня святого Валентина, і перший промінь впаде на неї, то цього ж року вона вийде заміж.
     У Німеччині дівчата писали на цибулинах тюльпанів чоловічі імена. Який тюльпан зацвіте першим - за того дівчина і вийде заміж.
     У Римі хлопці витягували невеличкі аркуші з написаними на них жіночими іменами. А японці вважають 14 лютого своєрідним днем вітання, коли подарунки отримує в основному сильна половина людства.
      
 В Японії на День Валентина японки насамперед вітають своїх улюблених чоловіків. Шоколад «гірі» жінки дарують братам, друзям, рідним і колегам чоловічої статі. А «хонмей» — бойфренду або чоловікові. Також 14 лютого в Японії дівчина може зробити перший крок і освідчитися в коханні.


Любі друзі!


   

Немає коментарів:

Дописати коментар