понеділок, 9 листопада 2015 р.

День української писемності та мови

                      Дорогі друзі! 
Щороку, 9-го листопада, ми з вами відзначаємо велике свято — День української писемності та мови. За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.
 
 
Усвідомлюючи  величезне значення української мови для кожного з нас, ми з вихователем Коблівського дитсадка «Сонечко» Ожог Ольгою Олександрівною для дошкільнят підготували цікаву казку «У царстві солов’їної мови». Дітки не тільки слухали казку, а й були її героями.
 
 
Вони зрозуміли, наскільки важливе значення має в житті людини рідна мова, що її потрібно любити і берегти. Їм були запропоновані книги, що у формі ігор, віршів та загадок допоможуть вивчити букви та слова. 
На виставці «З книжкових слів набираємо мудрості і стриманості» були представлені книги, що спонукають дитину до читання і розуміння основних правил писемності, різні види словників. Діти дізнались багато цікавих фактів про рідну мову.
Історія   
                                                                                              
Свято встановлено 9 листопада 1997року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови». В Указі зазначено: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця».
 
Преподобний Нестор, киянин, у 17 ро­ків прийшов у  Києво-Печерську обитель послушником. При­йняв його засновник монастиря преподобний Феодосій.  Під час постригу в ченці був удостоєний сану ієродияко­на. Книжкова справа стала головним його послухом у монастирі.
Нестор створив монументальний історичний твір, давню історію слов'ян він уписав в історію світову, де слов'яни за­йняли належне місце серед інших народів. З нього ми дізнаємось про життя та походи князів Аскольда, Олега, Ігоря, Святослава, княгині Ольги. До останнього
дня свого земного життя працював Преподобний Нестор. Мощі святого покояться в Ближніх печерах Ки­єво-Печерської лаври.
Мова — живий організм, який розвивається за своїми законами. Це нетлінний скарб століть, що передається   від покоління до покоління і об’єднує минуле й прийдешнє. Це - спадкоємність не лише в межах роду, а й народу. Ще Вольтер писав, що всі основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя.
 
Мова –державна перлина,
Нею завжди дорожіть.
Без мови немає країни –
Мову, як матір, любіть.



 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар