вівторок, 3 листопада 2015 р.

Міжнародний день Чорного моря

Ти найпрекрасніше в світі, Чорне море моє…
Міжнародний день Чорного моря-це особливе свято для нашого села. Тому ми провели ряд заходів, присвячених цій даті: еко – краєзнавчу  вікторину  «Що ти знаєш про Чорне море», презентацію «Ти найпрекрасніше в світі, Чорне море моє…», фото - виставку «31 жовтня – Міжнародний день Чорного моря». Користувачі активно брали участь в еко-вікторині, з цікавістю слухали і переглядали матеріал, який ми підготували.

Історія  Міжнародного дня Чорного моря
Вже чотирнадцять років поспіль 31 жовтня міжнародна спільнота святкує день Чорного моря. Цього дня 1996 року шість причорноморських країн – Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна – підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.
Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.

 
Головною метою Міжнародного дня Чорного моря стало привернення уваги спільноти до того, який непоправний збиток морю завдає вилов риби, забруднення води та глобальне потепління.
День Чорного моря запроваджувався насамперед з метою об’єднання активних та залучення нових учасників природоохоронного руху щодо захисту Чорного моря, широкого залучення громадськості до вирішення екологічних проблем, зміцнення міжнародного партнерства та просто святкування Дня спільного для всіх Чорного моря – моря нашої надії.

 
                         Цікаві факти про Чорне море

 Чорне море в минулому мало різні назви: стародавні греки називали його Понт-Аксинським (негостинне море), а після успішної колонізації берегів Причорномор’я Понт-Евксинським (гостинне море). Арабські мандрівники і письменники – Руським. Київський літопис – Понтійським.

 
Турки і інші завойовники, що намагалися підкорити населення побережжя моря, зустрічали лютий опір з боку черкесів, адигів та інших племен, за що і прозвали море Караді-Гіз – Чорним, негостинним.
     Іншою причиною, на думку ряду дослідників, може бути той факт, що під час штормів вода в морі сильно темніє.        
   Інша гіпотеза пов’язна з прийнятим у ряді азіатських країн «колірним» позначенням сторін світу, де «чорний» позначав північ,відповідно Чорне море – північне море.
Найбільша глибина моря становить 2210 метрів, а середня – близько 1240 метрів; Чорне море за формою можна порівняти з овалом, витягнутим із заходу на схід довжиною приблизно 1150 кілометрів; з півночі на південь море простягається на 580 кілометрів; 

Чорне море омиває береги Росії, України, Румунії, Болгарії, Туреччини та Грузії; рослинний світ моря включає 270 видів багатоклітинних зелених, бурих,червоних водоростей, там мешкає більше 2500 видів тварин.

 


Ось таку красу Чорного моря відобразив у своїх фото              користувач  нашої бібліотеки Красюк В.І..









Майбутнє Чорного моря – в наших руках! Врятуймо наше Чорне море! Врятуймо наше майбутнє.
 
 
 
Джерело: 
vodhoz.com.ua
uk.wikipedia.org
Calend.ru

 

 


 


Немає коментарів:

Дописати коментар