четвер, 12 листопада 2015 р.

Жінки ніскільки не винні в тому, що інколи відмовляються підпорядковуватись правилам поведінки, встановленим для них суспільством, бо ці правила створили чоловіки, і притому без участі жінок.
                                             М.Монтень 
 
 
Для членів Університету ІІІ віку та переселенців провели бесіду «Від рівних прав чоловіка і жінки до гендерної рівності в сім’ї», під час якої говорилось про встановлення рівних прав між жінками і чоловіками та забезпечення  рівних можливостей у вихованні дітей   сім’ї та родині.
Жінці в сім’ї відводиться роль „хранительки вогню”, тобто догляд за дітьми, прибирання,  прання, прасування – вся та робота, якій  немає кінця і яка немає ціни – бо це домашня робота, яку виконує жінка, яка „ сидить” вдома. Але багато жінок працюють, а після роботи, знову ж таки виконують ту саму „ жіночу” домашню роботу, доки чоловік відпочиває.
З метою встановлення рівних прав між жінками і чоловіками та забезпечення рівних можливостей у вихованні дітей Кодекс законів про працю України та закон України „ Про державну допомогу сім’ям з дітьми”, встановлюють , що відпустка по догляду за дитиною віком до 3 – х років надається як матері дитини , так і за згодою сім’ї - її батькові, бабусі, дідусеві або іншій особі, яка доглядає дитину.Проте сім’ї ще недостатньо користуватися цим правом. Навіть у тому випадку,коли сім’ї з матеріальних мотивів вигідно, щоб мати дитини продовжувала працювати, і є близькі родичі, які можуть доглянути дитину, жінки вкрай рідко користуються цим правом, оскільки за традицією прийнято , щоб саме мати доглядала дитину.
Як бачимо, багато чого для розвитку гендерної рівності залежить від держави на рівні законотворення і вироблення механізмів реалізації цих законів, але багато чого залежить і від сім’ї, бо саме тут ми здаємо перший екзамен на повагу до ближнього і на гендерну чутливість до себе і до своїх дітей.



Джерело:
zakon.rada.gov.ua
          dcz.gov.ua
 
 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар