четвер, 5 березня 2015 р.


    Історія виникнення свята 8 Березня

  Початково Міжнародний жіночий день був днем протесту проти дискримінації жінок. Існує традиція прив'язувати виникнення Міжнародного жіночого дня до демонстрації, яку провели 8 березня 1857 року в Нью-Йорку робітниці-текстильниці з вимогами рівної з чоловіками зарплати, поліпшення умов праці, 10-годинного робочого дня (марш порожніх каструль).
В останню неділю лютого 1908 року тисячі жінок знову вийшли на вулиці Нью-Йорку. Демонстрація була приурочена до «Жіночого дня» 1857 року. Жінки вимагали виборчого права, виступили проти важких умов праці та проти праці дітей.
У той час в Європі ще більш емансиповані революціонерки починають збирати Міжнародні конференції жінок-соціалісток. Перша з них відбулася в 1907 році в місті Штутгарт. 

Незважаючи на невелику кількість людей, які взяли в ній участь, це не завадило створити Міжнародний жіночий секретаріат (Всесвітня Женсовет) на чолі з Кларою Цеткін, а журнал «Глайхайт», який видавався Розою Люксембург, був визнаний Всесвітнім жіночим журналом.

   У1909 1910 рр. у США в останні тижні лютого відбулися марші та страйки жінок, очолені Соціалістичною партією Америки.
  Під впливом дій американських жінок і на пропозицію німецької соціалістки Клари Цеткін, учасниці II Міжнародної конференції жінок-соціалісток (Копенгаген, серпень 1910 р., понад 100 учасниць із 17 країн) вирішили щороку в березні відзначати Міжнародний жіночий день — день солідарності жінок у боротьбі за повні політичні, економічні і соціальні права. 


Вперше Міжнародний жіночий день провели 19 березня 1911 року в Німеччині, Австро-Угорщині, Швейцарії та Данії. Цю дату обрали жінки Німеччини, бо саме 19 березня  1848        року цар  Россії перед загрозою збройного повстання пообіцяв (але згодом не виконав обіцянки) провести реформи — включно з введенням виборчого права для жінок. 1912 року МЖД відзначили 12 травня. І лише з 1914 року дату МЖД зафіксували на 8 березня (можливо, через початок Першої світової війни, яка відсунула вбік щорічно визначення дати Міжнародного жіночого дня).
  В 1917 році жінки Росії вийшли на вулиці в останню неділю лютого з лозунгами «Хліба і миру». Через 4 дні імператор Микола II зрікся  престолу, тимчасовий уряд гарантував жінкам виборче право. Цей історичний день випав на 23 лютого за юліанським календарем, який того часу використовувався в Росії, і на 8 березня за григоріанським календарем. А в 1918 року свято 8 Березня стало державним.
У СРСР свято втратило своє політичне забарвлення і перетворилося на одне з небагатьох неполітичних свят . З 1966 року, відповідно до Указу Президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1965 року, Міжнародний жіночий день став неробочим днем.
ООН почала відзначати Міжнародний жіночий день 1975 року.
16 грудня 1977 року Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції 32/142 закликала всі держави проголосити відповідно до їхніх історичних і національних традицій будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для викорінення дискримінації жінок і для їхнього повного й рівноправного залучення до соціального розвитку. Це рішення ухвалили після закінчення Міжнародного року жінки (1975) і Десятиріччя жінок ООН (19761985), які раніше були проголошені Генеральною Асамблеєю.
8 Березня у різних країнах



Ще в Давньому Римі існував жіночий день. У цей день матрони (вільно народжені жінки), які перебувають у шлюбі, отримували від своїх чоловіків подарунки, були оточені любов'ю і увагою. Рабині теж отримували подарунки. Крім того, господиня будинку дозволяла невільницям в цей день відпочивати. Одягнені в кращий одяг, із запашними вінками на головах римлянки приходили в храм богині Вести - хранительки домашнього вогнища
Італія. Італійки спільно з чоловіками 8 березня не відзначають. Вони збираються жіночими компаніями і йдуть в ресторан або кафе. Швеція. У цій країні 8 березня жінкам прийнято дарувати книги. Колумбія. У Боготі (столиці Колумбії) 8 березня чоловікам заборонено показуватися на вулицях, щоб не псувати свято слабкій статі. Китай. У цій країні чоловіки на доказ своєї любові повинні проявити себе як вишукані кулінари. 8 березня у всіх китайських дам законний вихідний. Коли їхні чоловіки вранці йдуть на роботу, вони відправляються в міські парки і розважаються там без чоловіків

8 березня в різних країнах Міжнародний жіночий день оголошений національним вихідним в: Росії, Вірменії, Азербайджані, Грузії, Киргизії, Казахстані, Молдові, Таджикистані, Україні, Білорусії, Абхазії, Узбекистані, Югославії, Болгарії, Анголі, Буркіна-Фасо, Гвінеї -Бісау, Камбоджі, Китаї, Конго, Лаосі, Непалі, Північній Кореї, В'єтнамі та Уганді.

Немає коментарів:

Дописати коментар