суботу, 9 березня 2024 р.

В історії завжди залишаються імена...

    В історії завжди залишаються імена, які з гордістю вимовляє, пам’ятає і шанує все людство. До них належить й ім’я  великого українського поета Тараса Григоровича Шевченка. 
  Сьогодні, 9 березня, українці відзначають 210-річницю від дня народження великого Кобзаря Тараса Шевченка. До знаменної дати  в бібліотеці відбулись поетичні читання «Великий співець українського слова» і оформлена книжкова виставка «Великий син українського народу». Присутні ознайомились із життєвим і творчим шляхом Тараса Шевченка, з його мистецькою спадщиною, зі значенням творчості поета в розвитку світової культури. 

Ось цікаві факти про життя Тараса Шевченка.

1. Кобзар мав міцну статуру, був невисокого зросту (164 см), широкоплечим, мав проникливий погляд.
2. Його характер був запальним, але справедливим.
3. Він був не лише поетом, а  ще й прозаїком драматургом, художником, громадським та політичним діячем. 
4. Лише 12 років зі свого короткого життя Тарас Григорович був відносно вільною людиною. 24 роки він був кріпаком, 11 років перебував під слідством, на військовій службі та у засланні. 
5. Тарас любив витрачати гроші на одяг. Коли жив у Петербурзі і добре заробляв роботою портретиста, міг собі дозволити дорогі костюми. Тож він був знаним модником.
6.Улюбленою стравою національного героя був український борщ із річковими карасями та травами.
7.Тарас Шевченко віддавав перевагу каві по-віденському. Але як згадує історик Микола Костомаров, улюбленим напоєм Кобзаря був чай із ромом.
8.Тарас Григорович гарно співав і грав на гітарі. Тембр його голосу був рідкісним і приємним – тенор чи баритон з високим теноровим звучанням.
9. Улюбленими піснями Тараса Шевченка були українські народні пісні. Зокрема, «Та йшов козак з Дону».
10.Перебуваючи у засланні, Тарас Шевченко долучився до описової експедиції на Аральське море. Він виконував роботу картографа, топографа і гідрографа. Його безпосередніми обов’язками було робити замальовки та описувати узбережжя та острови, замірювати глибини. На основі зібраних матеріалів були створені карти, які використовували до 70-х років 20 століття.
11.Наприкінці життя Тарас Григорович дуже захопився ліпленням та гравіюванням. В 1860 році він отримав звання Академіка з гравіювання Імператорської академії мистецтв. Високу нагороду вручили за гравюру за полотном Рембрандта «Притча про працівників виноградника».
13. Твори Тараса Шевченка перекладені більше, ніж ста мовами світу. Зокрема мовою есперанто. 
14. Тарас Григорович дуже часто закохувався. Однак одружитися був готовий лише на одній – 20-річний Ликері Полусмаковій, наймичці. 
15. Проте весілля не відбулося. Не допомогли і дорогі подарунки, які закоханий Шевченко робив удвічі молодшій дівчині. Вона не захотіла переїжджати до Тараса. Інша версія розриву закоханих – начебто Шевченко застав Ликеру в обіймах іншого. 


  16. Шевченко, очевидно, дуже любив калину. І у “Кобзарі” вжив це слово 385 разів. 
17. Пам’ятники Шевченкові розміщені по цілій планеті. Їх налічують майже 1,5 тисячі. Звісно ж, найбільша кількість в Україні.
 18.500 м² − площа найбільшого портрета Кобзаря. Написаний він у Харкові на стіні 17-поверхового будинку за адресою проїзд Садовий, 30, і внесений до Книги рекордів України. Графіті малювали ночами протягом двох тижнів.


19. У 2002 році на території невизнаної Придністровської Молдавської республіки
оновлена 50-рублева банкнота з портретом Тараса Шевченка на лицьовій стороні. Раніше в обігу тут були купюри в 50 000 рублів із зображенням пам’ятника Тарасові Шевченку перед університетом в Тирасполі.



 





Немає коментарів:

Дописати коментар