пʼятниця, 9 вересня 2022 р.

У світі О.Генрі



   

Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо.

                                          О.Генрі



  11 вересня  виповнюється 160 років  від дня  народження  О. Генрі (Уїльям Сідні Портер) - всесвітньо відомого  письменника, визнаного майстра  американської новелістики.


     До цієї дати в бібліотеці підготовлена виставка - ребус "У світі О. Генрі".
  Користувачі повинні були відгадати назви книжок письменника за малюнками та предметами. Всім було цікаво. І вони активно брали участь у розгадуванні ребусу. 
   Наші постійні користувачі намалювали ілюстрації до оповідання О.Генрі "Останній листок".





Цікаві факти про письменника


  Дитинство і юність.
  Народився письменник 11.09.1862 року в родині лікаря в місті Гінсборо, штат Кароліна. Він рано втратив матір, і батько віддав дитину на виховання тітці, яка мала невелику приватну школу. З 16 років О. Генрі почав працювати. Спочатку в аптеці, потім на ранчо в Техасі, куди письменник був змушений переїхати через поставленого діагнозу - туберкульоз, потім бухгалтером, креслярем, касиром і рахівником у банку в техаському місті Остін.






Звідки взявся псевдонім?

    У в'язниці письменник вибрав собі псевдонім. Причин подібного вибору він не пояснив, сказавши тільки що буква «О» - найпростіша буква алфавіту, а «Генрі» - випадкове ім'я з колонки світської хроніки. Біографи письменника намагалися знайти інші версії вибору цього псевдоніма. Одна з них зводиться до того, що псевдонім - скорочена назва в'язниці, в якій письменник відбував термін.

Творчість
   Активно писати і публікуватися О. Генрі почав з 1904 року. На той час він уже перебрався в Нью-Йорк і став співпрацювати з декількома видавництвами. Всього їм було створено один роман і 12 збірок оповідань, куди увійшли майже 300 творів. Ще одна збірка, «Постскриптум», вийшов вже після смерті автора і включив в себе невідомі раніше гумористичні оповідання і фейлетони.У 1904 році О. Генрі був написаний його єдиний роман «Королі і капуста». Хоча деякі фахівці вважають, що визнати його повноцінним романом можна: це скоріше збірник новел, об'єднаних загальним місцем дії і загальними героями.


Особисте життя
    Письменник був одружений двічі. Перша дружина померла в 1897 році від туберкульозу. Другий раз О. Генрі одружився в 1907 році на своїй давній шанувальниці Саллі Коулмен. Від цього шлюбу у письменника була дочка Маргарет Уорс Портер. Шлюб не був щасливим. Якщо слідувати короткій біографії О. Генрі, помер письменник в 47 років (1910 рік) в Нью-Йорку, похований на одному з кладовищ Північної Кароліни.


  Ми запрошуємо вас, шановні читачі, відвідати нашу бібліотеку та познайомитися з творами відомого письменника О.Генрі.


«Вождь червоношкірих» 

    Сюжет розповідає про двох шахраїв, яким захотілось легких грошей, тому й вирішили вони викрасти дитину, щоб потім вимагати у батьків за неї викуп. Жертвою викрадачів став син місцевого багатія Дорсета, якого вони відвели до лісу і посадили у печеру. Батькові хлопця злочинці надіслали листа, у якому просили 2000 доларів викупу. Тільки не здогадувались Сем та Білл, у яку халепу вляпались, затіявши все це.

 




   «Дари волхвів» – це історія про справжні цінності. Волхви – три мудреці, які започаткували звичай дарувати різдвяні подарунки, принісши дари немовляті Ісусу. В цьому оповіданні закохані дарують одне одному подарунки, але нерозсудливо позбуваються своїх найцінніших скарбів, бо люблять одне одного. Попри це, вони є наймудрішими з-поміж усіх людей, котрі отримують чи дарують подарунки. Вони і є волхви. Любов – це єдина річ, що її можна сміливо віддати, і вона повернеться до тебе сторицею. Бережіть квітку любові, яка росте у цій книжці!


   Оповідання "Останній листок” змушує замислитися над речами, набагато важливішими за просте буденне життя з його повсякденними турботами. Ми кожного дня витрачаємо певний час на боротьбу з тими чи іншими проблемами, тому не завжди є можливість замислитися над сенсом життя, над тими речами, які повинен усвідомити кожен, – дружба, любов, доброта, людяність, гуманність. Дружба… Дві дівчини займаються живописом, прагнуть досягти успіху в нелегкому ремеслі. Так сталося, що допомоги чекати нема від кого. Але, на щастя ,вони стали одна для одної справжніми подругами. Хоча, на жаль, у житті іноді стається так, що людина, яку ти вважаєш другом, дізнавшись про твої проблеми, намагається відійти від допомоги. Це дуже прикро, але в наш час це не рідкість. “Останній листок” – чудове оповідання. Воно вчить нас, що чужих проблем не буває, а доброта і здатність співчувати – то наші чесноти.

Чекаємо вас, друзі, в нашій бібліотеці.




Немає коментарів:

Дописати коментар