вівторок, 16 листопада 2021 р.

Почуємо один одного

  Сьогодні,  16 листопада,  весь світ відзначає Міжнародний день толерантності  (терпимості), який  був оголошений ЮНЕСКО в листопаді 1995 року з нагоди 50-річного ювілею цієї організації. 16 листопада 1995 року держави-члени ЮНЕСКО ухвалили Декларацію принципів терпимості. В 1996 році Генеральна Асамблея запропонувала державам - членам щорічно 16 листопада відзначати Міжнародний день толерантності, приурочивши до нього відповідні заходи, орієнтовані як на навчальні заклади, так і на широку громадськість. 
Тепер відзначається щорічно відповідно до рішення Генеральної Асамблеї ООН A/RES/51/95.



       До Дня толерантності в бібліотеці  для членів гуртка «Джерельце» відбувся урок толерантності «Почуємо один одного». Діти прослухали притчу про доброту, кохання та милосердя і самі визначили тему заходу. Девізом заходу стали слова «Кожна людина повинна прагнути до того, щоб змінити себе на краще, жити у світі з собою та оточуючими…». Дізнавшись, що означає слово «толерантність» різними мовами світу, висловили свою думку про важливість цього поняття в житті сучасної людини.

   Потім бібліотекар провела для дітей ігрову програму, у процесі якої діти називали найкращі якості своїх товаришів. Також вони прослухали вірш про доброту та милосердя, потім розповіли про добрі вчинки, які робили самі, пограли у гру «Добре чи погано». Діти також виконували завдання: «Комплімент»: говорили один одному компліменти». Наприкінці заходу учні змогли перевірити, наскільки вони толерантні, виконавши невеликий тест та зробивши відповідні висновки. Діти з великим задоволенням грали та відповідали. 
    Захід пройшов весело та організовано. Він сприяв приверненню уваги дітей до проблеми взаєморозуміння та вміння жити дружно, щоб будувати мирне майбутнє. Таке заняття допомагає навчити визнавати різноманіття людей різних національностей, їх думок, звичаї та традиції.

  Відповідно до декларації ЮНЕСКО, толерантність поєднує головні аспекти поведінки людей у всьому світі. Вона вказує на необхідність:
- приймати оточуючих людей такими, якими вони є;
- поважати інші культури та нації;
-цінувати багате розмаїття нашого світу, який такий цікавий саме тому, що всі люди індивідуальні;
- правильно ставитися до можливостей та проявів самовираження;
- не перешкоджати іншим у самовираженні та прояві індивідуальності.
   Для того, щоб бути більш терпимими до людей інших національностей, треба багато знати про особливості різних культур, багато читати, цікавитися.
Людина, котра ненавидить інший народ, не любить і свій власний.


Німецький художник Хельмут Лангер створив емблему Толерантності:
Толерантність – це прощення.
Толерантність – це співчуття.
Толерантність – це повага до прав інших.
Толерантність – це співпраця.
Толерантність – це повага до людської гідності.
Толерантність – це дружба.
Толерантність – це гармонія у різноманітті.
Толерантність – мир та злагода.
Толерантність – милосердя.

На думку авторів декларації, прагнення змінити інших, нетерпимість до інших культурних традицій — це головна небезпека сучасного суспільства. У більшості країн світу вже не лишилося «чистих» націй. Суспільства перемішані через міграції населення. Все більш активно формуються мультикультурні соціуми, де тільки завдяки терпимості можливі злагода, доброзичливе ставлення, а разом з ними та розвиток суспільства. У той самий час нетерпимість призводить до міжнаціональних конфліктів і війнам, отже, становить загрозу світу Землі.

Вчимося толерантності у природи






 




Немає коментарів:

Дописати коментар