середа, 24 березня 2021 р.

Казкові пристрасті

 

Напевно неможливо знайти людину, яка не любить читати чи слухати казки. Казки - це наші друзі, які з дитинства супроводжують нас по життю.
   20 березня проводився Всесвітній день казки. Journée Mondiale du Conte виник за ініціативи Швеції в 1991 році. Ці березневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
  Ка́зка це народно-поетичний або писемно-літературний твір про передбачувано вигадані події чи осіб, іноді за участю фантастичних сил, який має повчальну мету.Це ігрові посібники для дорослих і дітей, що містять у собі сукупність настанов, які описують, зберігають і передають фіксований комплекс дій людини в його побутовій практиці. В них сформульовано інтегральне уявлення народу про сенс успіху людини та способи досягнення такого успіху.

У Європі існувала довга усна традиція, пов'язана з народною казкою, що привернула значну увагу етноантропології. Крім того, чимало дослідників і письменників збирали народні казки та створювали  на їх основі нові. Серед таких постатей найбільш відомі Шарль Перро (Франція), брати Грімм (Німеччина), Олександр Афанасьєв (Росія). З українських такими є діячі XIX ст.: Іван Франко, Євген Гребінка, Петро Гулак-Артемовський, Микола Цертелєв, Михайло Максимович, Ізмаїл Срезневський, Левко Боровиковський, Микола Костомаров, Осип Бодянський; XX ст.: Агатангел Кримський, Вікторія Юзвенко, Петро Лінтур, Іван Березовський.

      Шановні користувачі, маленькі і дорослі! Завітайте до бібліотеки, де на вас чекають чудові казки з усього світу!

     До Всесвітнього дня казки у бібліотеці відбувся бук-слем «Казкові пристрасті».


Література отримана від Українського інституту книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар