понеділок, 9 листопада 2020 р.

З Днем української писемності та мови

Разом із щастям і журбою
Зеленим листом шелестить,
У небі яснім над водою
Нам рідна мова мерехтить.
Це символ мудрості твоєї,
Моя Вкраїно. Він горить!
Тож мови рідної своєї
Не відцураймось ні на мить!
К. Коврик

 

   День української писемності та мови традиційно відзначають 9 листопада вже 23 роки поспіль. У цей день зазвичай нагороджують кращих українських літераторів і видавництва, які випускають літературу українською мовою.

   В Коблівській ЦБ до Дня української писемності та мови відбулись поетичний зорепад «Слова у рідній мові, мов квіти кольорові» та книжково-ілюстративна виставка «Мов джерельна вода рідна мова моя», яка знайомить користувачів з  розвитком  українського письменництва, образотворчого мистецтва, театру та музики; історією культури України як комплексу характерних матеріальних і духовних здобутків суспільства; до духовної культури включаються при цьому не тільки література, філософія та різні мистецтва, а й спосіб життя, система цінностей, традицій та вірувань.

Історія створення Дня української писемності

      Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 45 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Росії, Румунії, Словаччині, США та інших країнах, де мешкають українці,
Українська входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Окрім того, вона є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, древлянського та сіверянського.                                                                                                                                         День української писемності  був заснований президентом України Леонідом Кучмою в листопаді 1997 року.
   За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця – письменника - агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі. Дослідники вважають, що саме з Нестора-літописця починається писемна українська мова.
   Зокрема, його перу належать такі відомі роботи: "Повість временних літ", "Житіє святих князів Бориса і Гліба", "Житіє Феодосія Печерського".




Немає коментарів:

Дописати коментар