середа, 2 вересня 2020 р.

75-та річниця завершення Другої світової війни

   Сьогодні, 2 вересня, минає 75 років, як завершилася Друга світова війна - найбільша трагедія ХХ століття.

    Капітуляція Японської імперії ознаменувала собою завершення Другої світової війни, зокрема, війни на Тихому океані та радянсько-японської війни.


Цій даті присвячено книжково -ілюстраційну виставку «Пам’ятає врятований світ».

     У  Другій Світовій війні брали участь 62 держави з 73 існуючих на той момент. Це 80% населення земної кулі на той час.

    Війна розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі, а завершилася 2 вересня 1945-го беззастережною капітуляцією Японії. Під час війни були здійснені найбільші в історії злочини проти людства, зокрема, Голокост, а також вперше і востаннє використана атомна зброя…

    Коли все тільки починалося, то ніхто навіть не міг уявити, в яке пекло все перетвориться. За спогадами одного з американців – учасників Другої світової війни, увечері, 7 грудня 1941 року в гавань Перл-Харбора увійшов авіаносець «Ентерпрайз», який повертався з маневрів у відкритому морі. На містку корабля стояв адмірал Вільям Хелсі.

Авіаносець проходив повз потоплених, перевернутих, знівечених вогнем лінійних кораблів, на які вранці раптово обрушилися японські бомбардувальники. На аеродромах острова Оаху ще палали злітні смуги і ангари, де були знищені сотні американських літаків. Берег був встелений убитими і пораненими, яких несли звідусіль, і Хелсі розумів, що його авіаносець, як і інший – «Лексінгтон», врятувало тільки диво. Дивлячись на картини жахливих руйнувань, завданих японською авіацією, адмірал вимовив тільки одну фразу, ні до кого не звертаючись: «Коли війна закінчиться, японською мовою будуть говорити тільки в пеклі!». Тоді ця фраза здавалася порожньою загрозою, але набула зовсім іншого змісту у серпні 1945 року, коли у пекельному вогні атомних бомб згоріли сотні тисяч жителів Хіросіми і Нагасакі.

В неділю, 2 вересня, на "Міссурі" було піднято прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю і о 9-00 за місцевим часом Акт про капітуляцію був підписаний міністром закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу від уряду країни, генералом Йошихіро Умезу від збройних сил і верховним головнокомандуючим союзних військ МакАртуром. Потім свої підписи на документі поставили представники США, Китаю, Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії.

Сьогодні ми вшановуємо  пам'ять загиблих у роки Другої світової війни.       

Джерело:

https://uk.wikipedia.org



Немає коментарів:

Дописати коментар