понеділок, 6 січня 2020 р.

Новорічні свята


 Святий вечір настає
Зірочка моргає,
До вечері кличе всіх
В вікно заглядає.
На столі дванадцять страв
Та з медом кутя,
Славимо колядкою
Народження Христа!






 Напередодні Різдва в ЦБ відбувся новорічний вікенд «Новорічні свята: зимова казка, легенди, традиції». Різдво Христове. Відвідувачі бібліотеки долучилися до національних українських новорічних свят. Особливо цікаво було дітям дізнатися про історію святкування Різдва та про Святвечір. Тож  вони не тільки послухали розповідь бібліотекаря, а й переглянули презентацію «Зимові свята в Україні», «Як святкують Різдво  в різних країнах» та згадали новорічні і  різдвяні колядки та  щедрівки.

Святвечір: традиції та прикмети

  Сьогодні 6 січня.
 Святий вечір, Святвечір, Вілія, Багата кутя- передріздвяний день і вечір, велике свято (6 січня). Воно припадало на останній день Пилипівського посту, тому готували виключно пісні страви.
  Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн - і східного, і західного обрядів - та одне з найважливіших родинних свят, магічний день, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди. 

  За давньою традицією, належне різдвяне святкування починається ще ввечері, напередодні Різдва, з духовних і матеріальних приготувань. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Надвечір'ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня.
  За біблійними переказами, Ісус народився у сім’ї Марії та Йосипа у Віфлеємі. Родина втікала від Ірода, котрий, дізнавшись про прихід Месії, велів убити всіх новонароджених в царстві Юдеї. Після того, як син Божий з’явився на світ, на небі запалала зірка, а батьків відвідав Янгол.
  Слов’яни святкують Святвечір традиційно – з родиною та молитвами в храмі, та на Різдво теж. Господарі готують 12 пісних страв напередодні того, коли прийде Святвечір.
  Кутя й узвар ще зранку займали почесне місце на столі під образами — на покуті. Крім того, християни не вживають 6 січня алкоголь, заміняючи його узваром або компотом. А на столі лишають одну тарілку – для духів померлих родичів.
Служба Божа, за традицією, в храмі правиться рівно опівночі. Вночі парафіяни мають час осмислити вчинені гріхи, вибачитися за них перед Богом. Багато українців вирушають до храму цілими сім’ями. Вважається, що благодать Божа тоді точно зійде на всіх близьких. 
Однак не менш важливою була завчасна й серйозна підготовка до різдвяно-новорічних обрядів.
1.Обов'язково з пори жнив зберігали обжинкового Дідуха та відбирали пахуче

сіно. До свят завершували всю важливу роботу по господарству - від наведення ладу в хаті та обійстві до ремонту робочого реманенту, ткання полотна й вичинки шкір.

За звичаєм до свят господині ретельно прибирали в хатах, вибілювали помешкання й розмальовували  квітами комин, застеляли нові або чисто випрані скатерки, рядна й рушники. Обов'язково намагалися справити новий одяг для всіх членів родини та купити новий посуд (макітри, горшки, коцюби й макогони). Із воску власної пасіки люди виготовляли святкові свічки, приказуючи спеціальні замовляння і молитву. У підготовці були задіяні усі - і малі, і старі.

2.Перед Святвечором українці заносили оберемок сіна і стелили його під столом. Там суха трава мала лежати аж до Водохреща. Добрим знаком було, якщо в ньому переночував кіт або пес. На заході України до хати вносили плуга або ярмо чи столярське причандалля, в інших регіонах випікали тістечка у формі реманенту або збруї. 
Щойно на небі сходила зірка – всією сім’єю сідали за стіл. Першим місце займав господар. Під час Святої вечері родичі намагалися не покидати стіл і розмовляти тихцем. В областях України по-різному згадують померлих: хтось це робить на початку вечері, хтось – наприкінці. Перед тим, як почати їсти, голова сім’ї підкидав ложку куті до стелі: скільки прилипне зернин – стільки в новому році з’явиться ягнят. Тільки після цього починали вечеряти.
   Любі друзі! Ось і приходить Святвечір. Саме час зустрітися з родиною та відсвяткувати разом прийдешнє свято світлого Різдва. Адже найважливіше в житті кожного з нас — близькі та рідні люди. Не варто пам’ятати образи, а варто пам’ятати тільки щасливі дні. Зі святом!

Джерело:
https://www.unian.ua
https://maximum.fm/novini_t2

Немає коментарів:

Дописати коментар