пʼятниця, 19 лютого 2016 р.

День рідної мови

  
Спитай себе, дитино, хто ти є,
І в серці обізветься рідна мова;
І в голосі яснім ім’я твоє
Просяє, наче зірка світанкова. 

Д. Павличко 
Щороку 21 лютого ми відзначаємо День рідної мови. Як інформує Вікіпедія, Організація ЮНЕСКО проголосила цим днем саме 21 лютого в 2000 році на честь пам’яті жертв захисту бенгальської мови в Бангладеш, де в 1952 році там була жорстоко придушено демонстрацію протесту проти урядової заборони використання мови аборигенів у країні.
"На тлі небезпеки зникнення в найближчі 20 років багатьох з 6 тисяч існуючих мов, вкрай важливо, щоб міжнародне співтовариство подвоїло зусилля для захисту цієї загальної спадщини людства", - наголошує послання Організації Об’єднаних Націй з нагоди першого святкування Дня мови.


У 1928 році, у Парижі, на Міжнародному конкурсі мов, українська мова посіла третє місце (після французької та перської).
До Дня рідної мови ми з класним керівником 8 класу Світланою Сазонівною Афанасьєвою провели поетичну годину «З глибин віків до нас промовляє слово».Діти розповідали вірші про рідну мову.   Але ж яке свято без гумору, тому викликали сміх гуморески Павла Глазового  «Кухлик»,   «Не в своїй тарілці» у виконанні Станіслава Градінара.
До Міжнародного дня рідної мови в  бібліотеці організовано виставку літератури "Квітни мово зірницею  слова”. Читачі ознайомилися з поетичними творами, які присвячені рідному слову , різноманітними словниками української мови, іграми , конкурсами.
Такі заходи виховують в учнів любов до рідної мови, почуття гордості за те, що ми українці, патріоти своєї країни, виховують бажання і надалі боротися за чистоту нашої мови, за свободу і незалежність України.

Джерело:
uk.wikipedia.org
forum.lvivport.com






Немає коментарів:

Дописати коментар