четвер, 29 серпня 2024 р.

Яскраві постаті у дитячій літературі

 

  З нагоди ювілею миколаївських письменниць  Надії Спиридонівни  Щедрової (Янко) і Людмили Яківни Чижової для користувачів бібліотеки була проведена краєзнавча літературна година «Яскраві постаті у дитячій літературі». Діти дізналися, що і Надія Спиридонівна, і Людмила Яківна писали  вірші ще з дитинства, А писали вони про природу, про дітей і для дітей.
 Присутні гортали сторінки книжок, роздивлялися ілюстрації, шукали  твори поетес  на книжкових полицях та читали вірші.



Ми радимо вам, шановні наші користувачі, завітати до бібліотеки та ближче познайомитися з творчістю наших ювілярок – Л.С.Чижової і Н.С.Щедрової. Їхня творча спадщина - це духовний скарб Миколаївщини.


Увійшли в безсмертя

 
     29 серпня – це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав своє життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності.
З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в центральній бібліотеці бібліотекарі для своїх користувачів підготували відеопрезентацію  «Увійшли в безсмертя».  Присутні дізналися про протистояння наших воїнів біля міста Іловайськ, про трагедію виходу наших захисників через пекельний «зелений коридор».                                           
                    


  Також ознайомилися з  книжковою виставкою  «Уклін - живим,  полеглим – слава», яка розповідає про героїзм воїнів, які брали участь в іловайській операції.  
    Ми не маємо права забувати тих, чия мужність і відвага дають нам змогу жити, працювати, навчатись і мріяти у незалежній Україні.



Слава Україні! Героям слава!

Соняхи Іловайська
Обвуглені, посічені уламками,
В шмаття роздерті, та незламні, хоч і зламані,              
Обезголовлені, ущент розчавлені,
Зчорнілі, горем згорблені, оставлені…
Стоять, мов тіні, соняхи знівечені.
Літають поруч душі їх обпечені.
Вони вмирали разом із солдатами
І теж ставали душами крилатими.
А ті поодинокі, що вціліли,
Схилялися над мертвими й тужили.
І більше не дивились в бік світила,
Щоб мертвих їхня тінь від сонця вкрила.
Ось обстріли припинені нарешті…
Крізь куряву ясніють неба решти.
І прошивають тишу онімілу
Рингтони про не вмерлу Україну.
То тут, то там вмикають телефони
Дзвінками рідних ті гучні рингтони.
Живі шукали вбитих і дзвонили,
І щохвилини соняхи тремтіли
Від тих дзвінків, що серпень розривали
І до мурах, до кісточок проймали.
Вивозили КамАЗами убитих…
Насінням сльози капали із квітів…
Давно вже телефони розрядились,
Але і досі у нічному полі
Вчувається, як піснею встелилась
Жага до перемоги та до волі.
 
 Ірина Іваськів 30.08.2021


Інтернет джерело










вівторок, 27 серпня 2024 р.

З днем народження!

 


 Цього прекрасного дня відзначає свій день народження завідуюча Коблівською центральною бібліотекою Марія Степанівна    Сидорчук.




         Шановна Марія Степанівна, 
 Ви – чудовий приклад професіоналізму і вміння впоратися з будь-якими викликами. Таку відповідальну, доброзичливу  колегу рідко зустрінеш.  Ви завжди готові прийти на допомогу, підтримати, порадити щось та просто поговорити. З Вами дуже приємно працювати.
Тож, дорога моя колега,

Я з днем народження вітаю
Красиву, мудру жінку,
Вам найкращого в житті бажаю,
Завжди сміятись дзвінко,
Іскряться очі нехай щастям,
В душі завжди співають солов’ї,
Сумною щоб була нечасто,
Щоб все гаразд було в сім’ї,
Щоб довше залишалась молодою,
Для себе, любої знаходила щоб час,
Веселою була і заводною,
Й надійною в роботі водночас!

З повагою, Л.Резніченко

пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Святковий день — 24 серпня

 

  Сьогодні День Незалежності України. Це одне з найважливіших свят українців. У цьому році нашій  незалежній державі виповнюється 33 роки.

  24 серпня 1991 року, продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні, Верховна Рада Української Республіки урочисто проголосила незалежність України та створення самостійної української держави. З того часу весь український народ відзначає державне свято - День Незалежності.

Сьогодні, як і багато попередніх поколінь, українці виборюють свою незалежність зі зброєю в руках. Україна платить високу ціну, щоб відстояти свою незалежність та право самостійно будувати світле майбутнє.Напевно, зараз у кожного з нас одна спільна мрія - мир на нашій рідній землі.   


 З нагоди відзначення  33-ї річниці Незалежності України в бібліотеці оформлено книжкову виставку – інсталяцію «України погляд в історію»,  проведено зустріч-бесіду «Як виборювалась незалежність України». Також для користувачів була підготовлена цікава патріотична вікторина «Чи знаєш ти символи України?»



Під під час заходу обговорили головні аспекти боротьби за незалежність нашої держави, дізналися цікаві факти про Україну, її багату історію і культуру, її славних синів-героїв, захисників рідної української землі.
 

  З нагоди річниці Незалежності нашої держави бажаємо вам міцного здоров’я, великого родинного щастя, миру, взаєморозуміння, злагоди та добробуту. Нехай кожен день вашого життя буде сповнений радістю, теплом і новими здобутками, а ваші добрі справи примножать славу рідної України.




Святковий день — 24 серпня,
Так хочеться усмішок і пісень, 
Бо Україна — незалежна.
Запам'ятайте, люди, світлий день!
Здійснилась давня заповітна мрія,
Бажання і надія поколінь.
Це почуття свободи серце гріє
І піднімає думи височінь.
Давайте ж станемо пліч-о-пліч всі,
Щоб славу України відродити.
Щоб дружно жити, в радості й згоді,
Ми України сестри й брати.


Інтернет джерело


З Днем Держвного прапора України!

 

Жовто-блакитний  стяг – наш  прапор України,
Державний  символ – свідок: ми  єдині.
Святе  полотнище  для  нашого  народу,
Він  гордо   майорить  від  роду  і  до  роду.
Під  прапором   на  смерть  ідуть  герої.
Йдуть  сміло  й  мужньо  українці  щирі  мої,
Щоб  вільною  й  щасливою  була  держава.
Слава  Україні – Героям   Слава!

 


Сьогодні ми вшановуємо один із головних національних символів України – Державний Прапор, що є уособленням нашої національної єдності, честі та гідності. Патріотизм, любов до Батьківщини, почуття національного єднання народжується в наших серцях коли звучить Державний Гімн і майорить Державний Прапор. Шануймо те, що нас об’єднує! З Днем Державного Прапора, Україно!


Інтернет джерело

пʼятниця, 9 серпня 2024 р.

Я з того краю...

 

Я з того краю, за який

Нема багатшого музею…

Як спомин, чайка заячить,

І серце тягнеться за нею.
        Ю. Зіньковський

                                                                   
        Вивчення історії рідного краю, популяризація його традицій, культурних цінностей, надбаних народом протягом століть, у наш час є одним із найголовніших завдань, що стоять перед бібліотеками як культурно-освітніми центрами. «Без минулого немає майбутнього»,- говорять в народі. І це так, адже за все, що маємо, ми завдячуємо предкам, наші надбання ляжуть в основу здобутків нащадків.
Цей напрямок роботи активно продовжується бібліотеками і під час війни з різними формами популяризації краєзнавчих знань. 
          Так, в нашій бібліотеці  функціонує постійно діюча виставка краєзнавчої літератури «Край,
мій рідний», на якій представлені видання, що висвітлюють історичний шлях Миколаївщини та нашої Коблівської громади, етнографію, її природу, екологічні проблеми, дані про розвиток економіки і культури, новинки художньої літератури.За матеріалами виставки проведено для дітей краєзнавчу екскурсію «Люблю той світ, що отчим краєм зветься»                                            







Увага-Конкурс

 

Всеукраїнський конкурс проєктів з надання культурних послуг
юним мешканцям територіальних громад
«Бібліотечні сервіси — дітям»

    Національна бібліотека України для дітей (далі — НБУ для дітей), Асоціація міст України, Українська асоціація працівників бібліотек для дітей за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України (далі — МКІП) ініціюють проведення Всеукраїнського конкурсу проєктів з надання культурних послуг юним мешканцям територіальних громад «БІБЛІОТЕЧНІ СЕРВІСИ — ДІТЯМ»

 

Конкурс проводиться з метою виявлення та поширення кращого досвіду бібліотек територіальних громад з надання якісних культурних послуг дітям; підвищення інтенсивності та якості бібліотечно-інформаційної діяльності, визначення кращих інновацій, ідей, що сприяють ефективній роботі з дітьми; залучення нових користувачів; стимулювання творчої ініціативи бібліотек у наданні безперешкодного доступу до інформації та підвищенні якості обслуговування користувачів-дітей на умовах оперативності, доступності, комфортності; підвищення іміджу бібліотек у регіонах як сучасних інформаційних, дозвіллєвих і просвітницьких центрів громади.

 Умови участі та порядок проведення Конкурсу

У Конкурсі беруть участь колективи бібліотек територіальних громад Миколаївської  області, що обслуговують дітей.

 Конкурс проводиться з 1липня до 15 грудня 2024 р. у три етапи:
·        з 1 липня до 30 вересня на місцевому рівні у територіальних громадах —підготовка і подання до обласної бібліотеки для дітей конкурсних проєктів;
·        з 1 жовтня до 15 листопада на обласному рівні — визначення трьох проєктів-переможців обласного туру та подання узагальнених матеріалів до НБУ для дітей;
·        з 16 листопада до 15 грудня на загальнодержавному рівні — перегляд, аналіз та оцінювання Головним журі конкурсних проєктів та визначення переможців.
 Для участі у Конкурсі бібліотеки-учасники готують в електронному форматі державною мовою конкурсні фахові проєкти, що розкривають надання бібліотеками громад послуг дітям, — відеоролики та відеопрезентації, інтерактивні ресурси, графічні файли або інші електронні продукти, в яких можуть міститися авторські розробки, та додаткові матеріали (фірмова атрибутика, буклети, проспекти, плакати, путівники, календарі та ін.).
  На Конкурс подаються проєкти заходів,  які проводяться бібліотекою у форматі: виставок, ярмарків, конкурсів, літературних фестивалів, тематичних акцій та інших подій.
 

 
 
 
 

вівторок, 6 серпня 2024 р.

З днем народження!

 

   Сьогодні свій день народження відзначає голова Коблівської ТГ Володимир Михайлович Панич.
          Шановний Володимир  Михайлович! 
Прийміть найщиріші вітання  й найкращі побажання з нагоди Вашого Дня народження! Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, благополуччя, подальших успіхів у будь-яких починаннях, щоденних справах, сміливих планах та сподіваннях. Хай Вас підтримують та надихають рідні люди, розуміють та допомагають колеги, минають негаразди та непорозуміння. Хай доля збагачує Вас життєвою мудрістю, енергією, натхненням та радістю сьогодення. Нехай усе гарне, зроблене з душею та натхненням, повертається до Вас сторицею. Сімейного затишку, злагоди і добробуту у Вашій родині. А також успішної діяльності в управлінні нашою громадою!

 З повагою  та найкращими побажаннями колектив КЗ КПБКСР.




понеділок, 5 серпня 2024 р.

Пограємось - порозважаємось

 


      Серпень-останній літній місяць і бібліотеки громади стали місцем,  де можна цікаво і корисно провести свій літній відпочинок. А відпочинок в бібліотеці з друзями – це не тільки спільне читання цікавих книг, це і перегляди цікавих мультиків, малювання малюнків, виготовлення поробок, гра в настільні ігри.



      Нещодавно в бібліотеці відбулась година настільних ігор «Пограємось - порозважаємось». Під час заходу, діти дізнались не тільки про найбільш відомі настільні ігри світу, а і самі грали в нарди, шахмати, шашки, складали пазли. 



 


Всім було цікаво і весело.

пʼятниця, 2 серпня 2024 р.

Вітаємо!

 

  У цей чудовий літній день від щирого серця вітаємо з днем народження чудову жінку, бібліотекаря Рибаківської бібліотеки-філії, Тетяну Володимирівну Шпак.


 Шановна Тетяна Володимирівна,
ми Вам бажаємо, здоров'я та краси, щастя і радості, взаємної любові та відданої дружби, людського тепла і внутрішньої гармонії, невичерпного терпіння і жіночої мудрості, творчого натхнення та  благословення у всіх починаннях, а також, щоб всі Ваші мрії  здійснилися.

 
З повагою, колектив центральної бібліотеки.