пʼятниця, 20 травня 2022 р.

Знайомство з письменником

 

     Сьогодні  день народження  всесвітньо відомого французького письменника Оноре де Бальзак. Він  народився в місті Тур 20 травня 1799.  У сім років Оноре почав навчання у Вандомському училищі, але навчався  неохоче, хоча багато читав.
    1814 родина Бальзаків оселяється в Парижі. Оноре продовжив навчання у приватних школах. У 1816 він почав вивчати право в Сорбонні, мав практику в адвокатській конторі. Але після отримання ліцензії в 1819 вирішив відмовитися від права на користь літератури.
     Живучи впроголодь на горищах Парижа, Бальзак почав писати сенсаційні романи на замовлення, публікуючи їх під псевдонімом.
   Протягом всього свого життя він працював з гарячковою активністю, спав кілька годин вечорами і писав з півночі до полудня наступного дня.
    Він виривався із боргів, які зростали швидше, ніж надходження від його ділових починань.

    Першим успіхом Бальзака була книга «Шуани » ( Les Chouans, 1829) , за нею була опублікована «Шагренева шкіра»(1831).
    У наступні 20 років він представив величезну колекцію романів і новел під назвою «Людська комедія».  Ця велика робота відтворювала французьке суспільство свого часу, докладно описуючи деталі більш ніж 2000 фігур з кожного класу та професії.
    Головними романами Бальзака є «Людська комедія», «Луї Ламбер» (1832), «Євгенія Гранде» (1833), “У пошуках абсолюту”(1834), «Батько Горіо» (1835), «Втрачені ілюзії» (1837), «Цезар Бірото» (1837 ), «Кузина Бетте» (1847 ) і «Кузен Понс» (1847).

     Непривабливий, незграбний чоловік , Бальзак мав кілька вельми відомих зв’язків. Лише за кілька місяців до смерті він одружився з польською графинею Евеліною Ганською, з якою він вів романтичне листування протягом 18 років. Саме завдяки спілкуванню з Ганськов був на Україні. Бальзак двічі відвідував Україну: у вересні 1847-січні 1848 р. і протягом останніх місяців 1849-го до квітня 1850 року. Окрім Верхівні, маєтку Ганської, він кілька разів був у Бердичеві. Україна вразила його своїми полями і родючою землею.

Помер 18 серпня 1850 року у Парижі.
  Похований  на  Pere-Lachaise Mezarlığı (цвинтар Пере-Лашез)

Пам'ятник письменнику у Бердичеві.

Докладніше познайомитися з його творчістю, шановні користувачі, ви можете відвідавши нашу бібліотеку. 

До вашої уваги твори:

   Роман «Шагренева шкіра» входить у грандіозну «Людську комедію» — епопею, що складається більш ніж з 90 романів, повістей, оповідань, пов'язаних загальним задумом та безліччю персонажів. Теми, що порушуються в цих творах, не втратить своєї актуальності ніколи. Угода з дияволом — це питання цікавило не одного письменника і не одне з них уже відповіло на нього. А раптом все можна повернути так, що ти опинишся у виграші?А раптом цього разу Доля усміхнеться тобі? А раптом ти станеш тим єдиним, кому вдасться перехитрити сили зла?.. Так думав герой роману Шагреньова шкіра. Він програвся в казино і вже готовий був звести рахунки з життям, як раптом доля дала йому шанс: молодик отримує шматок крокренової шкіри, який може виконати його будь-яке бажання. З однією умовою - при виконанні бажання шматок зменшується в розмірах і зменшуються дні його життя... Так що ж це - дар долі чи її прокляття?


    Головний герой – старий лихвар, для якого гроші були понад усе. Найбільше в житті він цінує гроші і владу над людьми, яким ці гроші позичає. Гобсек все своє життя присвятив заробітку і єдиною його метою було багатство. Проте він ніколи не задумувався, що він зробить з цими грошима, на що їх витратить, кому ж вони дістануться після його смерті. Гобсек був багатою людиною, однак жив дуже бідно. Це історія про жадібність. Твір змушує задуматися, чи варто чогось чекати все життя, чи настільки важливі гроші і як радіти того, що маєш.


 


 «Філософські етюди»  входять до так званої «Людської комедії» — грандіозної епопеї, яка складається з-понад 90 романів, повістей, оповідань, пов’язаних загальним задумом і величезною кількістю персонажів. До видання увійшли найвідоміші твори з цього циклу — «Еліксир довголіття», «Пошуки Абсолюту», «Невідомий шедевр» та інші, у яких Бальзак без будь-яких прикрас, з притаманним йому реалізмом викрив штучну мораль та лицемірні закони суспільства, змалювавши яскраву «картину звичаїв» свого часу.





   У величезному циклі Оноре де Бальзака «Людська комедія» книга «Блиск і злидні куртизанок» займає особливе місце. Глави цього блискучого роману-фейлетону з напруженою інтригою, майже детективної фабулою і великою кількістю діючих осіб друкувалися в паризьких газетах протягом десяти років. У підсумку виник нещадно-реалістичний портрет Парижа напередодні Липневої революції 1830 року з його блискучими балами і брудними, ледь освітленими жебрацькими закутках, світськими красунями і продажними жінками, лихварями і юними честолюбцями, аристократами, банкірами, поліцейськими, каторжниками. В цьому місті на продаж виставлено все, навіть любов і чеснота, а мораль тих, кого називають вершками суспільства, мало чим різниться від звичаїв кримінального світу.


 Ми запрошуємо вас, шановні користувачі, до нашої бібліотеки.


 Інтернет джерело







Немає коментарів:

Дописати коментар