неділя, 28 червня 2020 р.

Зі святами!


Сьогодні свято на моїй землі,
За яке боролись і за яке вмирали,
Діди і прадіди твої й мої, і про яке
Поети мріяли і нишкома писали.
Сьогодні свято на моїй Вкраїні,
І ми про нього можемо сказати вільно,
Свобода слова і права людини – наш закон,
Із чим вітаю вас, шановні, щиро!




      Сьогодні День Конститу́ції Украї́ни державне свято України. Святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня 1996 року.
    Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.


  Дана конституція діє і сьогодні.
День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції.

    В  рамках святкування Дня Конституції України в бібліотеці представлено книжково-ілюстративну виставку «Конституція України: від гетьмана до Президента».
Але була ще перша Конституція -  Конститу́ція  Пилипа  Орлика. 
   5 квітня 2020 року виповнилося 310 років з часу ухвалення  «Правового укладу та Конституції відносно прав і вольностей Війська Запорізького».  


Автором є Пилип Орлик. Цей документ увійшов в історію як перша Конституція України, яка задовго до класичної американської проголосила пріоритет демократичних принципів.
Конститу́ція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від усієї старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. 
Укладений 5 квітня 1710 року, повинен був бути ратифікований шведським королем Карлом XII, в разі його перемоги в Північній війні. Написаний латиною і староукраїнською мовою[1][2][3]. Складається з преамбули та 16 статей. Пам'ятка української політико-філософської та правової думки. Була чинною чотири роки, коли Пилип Орлик і Військо Запорозьке боролися за землі Гетьманщини. Збережено документ староукраїнською мовою в Москві та латиною у Швеції.
Повна назва документа:
Договори і Постановлення Прав і вольностей Війська Запорозького між Ясновельможним паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорозького, і між генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким, що за давнім звичаєм і за військовими правилами утверджені обома сторонами вільним голосуванням і Ясновельможного гетьмана урочистою присягою підтверджені року від Різдва Христового 1710, Квітня 5, при Бендерах.
Староукраїнською книжною мовою назва звучить:
Договоры и Постановлεnѧ Правъ и волностεй войсковыхъ мεжи Яснε вεлможнымъ εго милостю паномъ Филиппомъ Орликомъ новоизбраннымъ Войска Zапорожского гεтманомъ, и мεжи εнεральними особами, полковниками и тымъ жε Войскомъ Zапорожскимъ сполною з обоихъ сторонъ обрадою утвεржεnnыε и при волной εлεкції формалною присягою ωт того жъ Яснε вεлможного гεтмана потверженnые року ωт Рождεства Христова αψί, м[εся]ца априля дня ε..
Сучасна поширена назва «Конституція» походить від дослівного перекладу латинської назви оригінального документу:
Pacta et Constitutiones legum libertatumque exercitus zaporoviensis (Пакти і Конституції прав і вольностей Війська Запорозького).
Історія створення
   Після поразки в битві під Полтавою гетьман Іван Мазепа зі своїми найближчими прибічниками з числа козацької старшини разом із залишками українсько-шведської армії опинились на території Османської імперії, рятуючись від московської армії. Тут, не витримавши великих потрясінь року, помер Іван Мазепа. Найімовірнішим наступником був близький до гетьмана генеральний писар — Пилип Орлик. При його обранні на раді старшин було прийнято документ, що визначав права і обов'язки гетьмана. Так як попередні документи такого призначення попередніх виборів не збереглися, а цей документ супроводив вибори гетьмана декілька століть і є звичаєвим правом «Країни Козаків — України», то Договір-Конституція Пилипа Орлика є офіційно визнаною першою козацькою, українською Конституцією.
Таким чином, Конституцію було прийнято 5 (16) квітня 1710 року на зборах козацтва біля містечка Тягина на правому березі річки Дністер (османська назва — Бендери, нині це територія Молдови). Тому її інколи називають ще Бендерською конституцією.
 Пам'ять
Пам'ятний знак присвячений Пилипу Орлику в м. Крістіанстад, Швеція, 2011, автори: Крилов Борис. та
Сидорук Олесь.
   9 квітня 2010 року в Бендерах було відкрито пам'ятник Конституції, встановлений на честь її 300-річчя[12]. Пам'ятний знак споруджено у вигляді книги, на якій викарбувано інформацію про історію написання Конституції та її повну назву українською і латинською мовами.

     29 червня 2011 року у Крістіанстаді, Швеція, відбулося урочисте відкриття пам'ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику. Відкриття було приурочено до 300-ї річниці Конституції Пилипа Орлика та 15-ї річниці сучасної Конституції України. Відкриття пам'ятника й дошки на будинку, де мешкав у 1716—1719 рр. Пилип Орлик, було кілька років тому ініційовано Посольством України у Швеції. Пам'ятник, який вважається подарунком України шведському місту Крістіанстад, виготовила майстерня українських скульпторів Сидорука Олеся та Крилова Бориса за підтримки Народного артиста України Богдана Бенюка, який брав безпосередню участь в урочистому заході, та мецената І. Омелянюка. Пам'ятник відкрили Голова міської ради Крістіанстада Стен Херманссон та Посол України у Швеції Євген Перебийніс.[13]
Цікаві факти про Конституцію України
     
·    Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію і на Пересопницьке Євангеліє.
       ·   Протягом 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України - від Конституційної комісії, політичних партій і вчених.
    ·    Міжнародне співтовариство привітало прийняття Конституції України і визнало її однією з найдемократичніших у світі.
· ·   У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України - книга розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна буква не більше 1 мм. Важить книга всього 15 м Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор - художник-графік Ігор Степанов - витратив на її створення близько двох місяців.
 ·         У 2019 року в мережі Інтернет з'явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції в коміксах стали брати Капранови, а художником - Олександр Костенко.


         Ми вітаємо всіх ще з одним важливим святом - з Днем молоді!.
 У цей день хочеться побажати, щоб молоді люди країни змогли змінити й поліпшити своє життя, життя всіх українців, забезпечити процвітання сіл, міст. Сьогодні, як ніколи, потрібні ваша рішучість, компетентність, сила волі, енергійність, мобільність, активність!
Бажаємо усім молодим міцного здоров’я, успіхів у навчанні і роботі, творчої енергії, незалежних думок та сил, щоб втілити в життя все, до чого прагне ваш розум, душа і тіло. Хочемо побажати вам, дорогі друзі, щастя і віри у власні сили. Твердо знайте – молодість не вік. Молодість – це стан душі. Залишайтесь завжди молодими!



Джерело:
Вікіпедіяuk.wikipedia.org
                https://maximum.fm/novini_t2



Немає коментарів:

Дописати коментар