субота, 16 травня 2020 р.

Мудрість книг об’єднає родину


  Хай вогнище наше горить, не згасає,
  Домашнім теплом всі серця зігріває,
  Уся мудрість книг об’єднає родину
  У прагненні знань та читання донині...




   Днями весь світ відзначав Міжнародний день сім'ї, метою якого є привернення уваги громадськості на важливість сім'ї і проблеми, які часто виникають у сім'ях. Свято відзначається щорічно з 1994 року.
Святкування Дня сім'ї були затверджені резолюцією про Міжнародний рік сім'ї Генеральної асамблеї ООН від 20 вересня 1993 року. Щорічно публікуються послання Генерального секретаря ООН по поточній темі дня сім'ї. ООН розглядає сім'ю як основу суспільства, тому, якщо не поважати права однієї сім'ї, під загрозою опиниться все суспільство.
   Кожна сім’я – особливий світ, де ціннісні орієнтири батька, матері, старших у сім’ї відчутно
позначаються на індивідуальних, читацьких, навчальних, а найбільше – на життєвих устоях дитини. Привернення уваги до проблем сім’ї, пошуки шляхів співробітництва з кожною сім’єю, удосконалення виховних можливостей батьків і сьогодні залишається одним із надзвичайно важливих завдань сучасних бібліотек.

    Якщо донедавна книга була для людини основним джерелом інформації, а читання – популярним способом проведення дозвілля, то тепер у неї з’явилися могутні суперники – телебачення, комп’ютер, відеоігри. Зараз багато  хто вважає читання „зайвою тратою часу”, віддаючи перевагу екранізованим версіям творів.Багато батьків і вчителів незадоволені тим, що  діти не тільки стали менше читати, а взагалі не люблять читати. Вони можуть годинами сидіти за комп’ютером, але дуже швидко втомлюються за книгою.Фахівці говорять, що у них формується “кліпова свідомість”. Але страшніше те, що у дитини, яка відвернулася від книги, черствіє душа, вона втрачає здатність співчувати, її внутрішнє життя стає дуже бідним.
   І змусити дитину читати неможливо, книгою потрібно зацікавити. Кожна книга повинна прийти до дитини у відповідному віці, інакше дружба з нею може й не відбутися.
       Бібліотекарі КЗ «Коблівська публічна бібліотека» переконані: навіть,  якщо користувачі приходитимуть у бібліотеку лише пограти, вони все одно рано чи пізно звернуть увагу на книги, а значить - їх можна залучити до читання.
    Коблівська центральна бібліотека- центр сімейного дозвілля.
Тож  бібліотекарі  приділяють особливу увагу роботі з сім’єю, адже саме тут зароджується та зберігається культура читання, любов та повага до книги. Сімейні читання – це своєрідна давня традиція. Здавна в українських родинах, а про це згадували в своїй автобіографії  Тарас Шевченко, Іван Нечуй-Левицький, Микола Гоголь, була чудова звичка – читати, читати вголос. Таке сімейне читання, під час якого дітей навчали не лише грамоті, а й любові до рідної землі, до батьків, до славної історії дідів, об’єднувало родину. 
    Тому ми, бібліотекарі, своєю діяльністю  всіляко підтримуємо  традиції сімейного читання і сприятимемо тому, щоб у кожній родині вечорами частіше звучали сторінки улюблених книг.
     Перша дитяча книжка в руках мами, тата, бабусі, дідуся. Саме з неї починається сімейне читання, і саме з цього починається читач.
Заходи, які ми проводимо для сімей, сприяють зміцненню сімейних традицій, залученню до сімейного читання як дітей, так і батьків. Ми  інформуємо  батьків про новинки сімейно-педагогічної літератури та даємо рекомендації щодо дитячого читання.
 Для дітей проводили анкетування "Книги твоїх батьків". В анкеті запропонували декілька питань:
-Що читали твої батьки в твоєму віці? Що радять почитати тобі?
       За її результатами організували книжкову виставку-діалог «Улюблені герої дорослих та дітей». Відбувся цікавий діалог між дорослими та дітьми, їхнє бачення подій та оцінка головним героям.
     В бібліотеці  є  інформаційні зони. Тут можна  дізнатися про послуги книгозбірні, її заходи, одержати відомості щодо освітніх закладів у нашій місцевості, гуртків, адресу соціальної служби, інші дані, котрі стосуються щоденного життя сім’ї, батьків, дітей. В інформаційному стенді «Бібліотека +сім’я» розміщені різноманітні допоміжні  матеріали для батьків, що допоможуть їм призвичаїти дитину до читання, інформ-досьє різноманітної тематики: «Твої права, дитино», «Читаймо разом з пелюшок», «Я народився, я росту...», «Ваша дитина йде до школи» тощо. Організовано  у фонді відкритого доступу тематичний  стелаж,  який присвячений проблемам сім’ї.  Література у фонді відповідає потребам батьків, сприяє підвищенню рівня їх педагогічної культури, стимулює сімейне спілкування. Оформлено стенд «Найкраща читаюча сім’я», проводиться групове та індивідуальне інформування батьків, створенні міні-куточки для спільного читання та спілкування дітей та батьків.
      Цікавими та корисними  для батьків є  періодичні видання «Ангелятко», «Яблунька», «Колобочок». «Пізнайко», «Весела перерва», «Кузя», «Саша і Маша», «Мамине сонечко»  та інші.
На літньому  майданчику, що  розташований  поруч із бібліотекою,  для дітей та батьків провели  вікторину «Український народ і його звичаї». Такий захід сприяє розвитку пам'яті, кмітливості, творчості, образного та асоціативного мислення у дітей.
    Цікаво пройшли  такі заходи, як сімейні голосні читання «Молода сім’я: Як? Що? І до чого?», конкурс читаючих сімей до Міжнародного дня сім’ї «Сімейне читання як читацьке спілкування», концерти за участю родин до Міжнародного жіночого дня 8 Березня, до Дня людей похилого віку, новорічних свят, батьківський день «У нас в сім’ї школярик», виставка книг«Сім’я як джерело культури», «Бібліотека+сім’я», акція «Від читаючої дитини – до успішної людини»,
  Найактивніші читачі наших бібліотек, це родини: Горгуленків,  Кириловець-Варнавських, Казакових, Мунтяну, Горшкових- Кошелюк, Смик, Фуштор, Куліш, Єрьоменків. 
      Проведення спільних заходів викликає інтерес до спільного читання, спільної творчості та інтелектуальної діяльності.
    Головна відмінність сімейного читання від інших його видів читання – класного, позакласного, домашнього, полягає у тому, що батьки, використовуючи книгу, починають по-справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини, формуванням її особистості.  Головна відмінність сімейного читання від інших його видів читання – класного, позакласного, домашнього, полягає у тому, що батьки, використовуючи книгу, починають по-справжньому займатися духовним розвитком своєї дитини, формуванням її особистості.
   Ось чому всі ми повинні розуміти, що тільки бібліотека та батьки спільними зусиллями зможуть відродити традиції сімейного читання, що стане запорукою успішності дітей, надасть їм можливість долучитися до світових книжкових скарбів, що зберігає  бібліотека. 
    Шановні наші користувачі, тати і мами, бабусі і дідусі наших читачів!  Ми запрошуємо вас до бібліотеки, щоб разом подумати про читання ваших дітей, поговорити про кращі книги світової і вітчизняної літератури. Під час наших зустрічей ми намагатимемося відповісти на ваші запитання, визначити коло читання для кожної сім’ї, розповімо про чудові традиції  сімейного читання, про місце книги в сучасній сім’ї, про те, як книжка, прочитана разом,  допомагає подружитися із власними дітьми. Щиро сподіваємося, що книга стане членом вашої сім’ї.
 Чекаємо на вас!

Немає коментарів:

Дописати коментар