вівторок, 26 березня 2019 р.

Подвигу жити вічно


Гула, стогнала і ревла земля,
Сивіли в горі мати і кохана.
В огні була Вкраїнонька моя,
Була війна жорстока, Вітчизняна.
І мертві, мертві і живі
Герої наші, воїни-солдати,
Ми знаємо — в нещадній тій війні.
Змогли страшного ворога здолати.



Шановні друзі! Вітаємо вас з 75 - річницею з Дня визволення Миколаївщини від фашистських окупантів. Дорогою ціною дісталась нам перемога над нацистами. А з перших днів окупації в Миколаєві було запроваджено так званий «Новий порядок» ,за невиконання якого каралось смертю. Жителів Миколаївщини  вивозили на примусові роботи в Німеччину. 
У Миколаєві знаходився концтабір для радянських військовополонених «Шталаг-364» (1941-1944). Про в’язнів табору  на Темводі розповідається в книзі  Ташлай Л.Б., Даниленко Т.І. «За колючей проволокой». Але люди не здались.  В жорстоких умовах нацистського режиму  боровся  наш народ  з лютим ворогом: організовувались партизанські загони, підпільні організації. В народній пам’яті подвиги 68 десантників під керівництвом К.Ольшанського, дітей – підпільників Шури Кобера і Віті Хоменка, розвідника В.Лягіна, героїв Кримки.





















28 березня 1944 року було звільнено місто Миколаїв, 1 квітня - наше село Коблеве. Славною сторінкою форсування Тилігульського лиману завершились бої на Миколаївщині 4 квітня 1944 року, на 1018 день війни, береги лиману були повністю очищені від ворога.
За роки окупації  нацисти  вбили і замучили 74662 жителів області. Серед них діти, старі, жінки, громадяни  єврейської національності.
За героїзм, проявлений у боях за визволення Миколаївської області понад 100 воїнів Червоної Армії удостоєні звання Героя Радянського Союзу.

Центральна бібліотека разом з КЗ Коблівський ЗЗСО І-ІІІст провела урок слави «Слава воїнам - переможцям». Захід присвячений пам’яті тих, хто не жаліючи ні сил, ні свого життя боровся за визволення Миколаївщини,  своєї землі, своєї Батьківщини.




Діти під час заходу переглянули та обговорили презентацію «Шлях до перемоги», познайомилися з книжковою виставкою  « Подвигу жити вічно» та з матеріалами теки «Вони визволяли наше село».





Страшний період війни і окупації вніс свої зміни в долі людей і в нашу історію. Наш народ  вистояв, хоч і зазнав величезних втрат. І про це не можна забувати. 






Ми будемо говорити про страхіття війни, хоча це і дуже важко, щоб усвідомити цінність людського життя. Іспанський філософ Хосе Ортега-і-Гассет писав: «Історія нас не вчить, що ми маємо робити, проте вона показує, чого робити не слід». Ці слова — головний підсумок війни.
Подвиг наших воїнів, нашого народу у Другій світовій війні буде жити вічно.
Джерело:

Інтернетресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар